Köylüler ve köylülük devrim teorilerinin öyle veya böyle hep meselesiolmuş, zaman zaman "ilerici" bir müttefik, bazen de "gerici" birengel olarak görülmüştür. Her durumda belirli toplum tasarımlarınınnesnesi olmuş, sınıf olup olmadığı tartışmaları yapılmıştır.Eric R. Wolf, 20. Yüzyılda Köylü Savaşları adlı bu kitabında Küba,Cezayir, Vietnam, Çin, Rusya ve Meksika örneklerine yoğunlaşarakköylülüğü genelgeçer tanımların ve kriterlerin ötesinde ülkebağlamlarında ve farklı toplumsal formasyonların içerisinden elealarak önemli bir katkı sunuyor.
Wolf'un çalışması köylülüğün sınırlarını ve imkânlarını karşılaştırmalıolarak takip etmek isteyen ve kitle hareketleriyle ilişkisini merak edenokurun fazlasıyla ilgisini çekecek nadide bir eser.
"Binlerce yıl içinde insanlık çok eskiden beri devam eden açlıkve hastalık sorunlarını ilk defa çözmekte yol alıyor; her yerdeinsanların katılımı ve bilgiyi yayma çabaları karşısında kadim iktidartekelleri ve genelgeçer hikmetler geriliyor. Ne kadarbelirsiz de olsa, nice zorluklar da olsa, ne kadar yanlış da anlaşılsa,hayatı bereketlendirme, insaniyeti yükseltme ümidi bu çabalardadır.Asi köylüler elemden nasibini alsa da, ümitten de nasibi vardır; buaçıdan onlar insaniyetten yanadır."
- ERIC R. WOLF