2018'de Türkiye siyaset, dış politika, güvenlik ve savunma, ekonomi, enerji, hukuk ve yargı, eğitim ve sosyal politikalar ile medya başlıklarını içeren sekiz bölümden oluşuyor. Yıllık Türkiye'nin siyasi tarihi açısından önem arz eden yapısal dönüşümlerin gerçekleştiği bir senenin geniş ölçekli ve titiz bir analizini içeriyor.
24 Haziran cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri sonrasında yeni sisteme fiilen geçildi. Bu durumun doğal bir sonucu olarak Türkiye siyasetindeki temel dinamikler yeniden şekillenirken partilerin bu bağlamda iç ve dış siyasete yönelik gündemleri, farklı ittifak arayışları yıl boyunca tansiyonun düşmesine izin vermedi.
Türkiye'nin hem bölgesindeki krizlerde hem de uluslararası gelişmelerde etkili bir rol oynamaya ve yapıcı katkı sunmaya yönelik dış politikası 2018'de devam etti. Bir taraftan Asya ve Afrika ülkeleriyle yeni ve kapsamlı ilişkilerin tesisi yönünde atılan adımlar sürdürülürken diğer taraftan güven ve karşılıklı çıkar odağında kurulan bağların kuvvetlendirilmesi noktasındaki çabalar derinleştirildi.
Güvenlik ve savunma Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biriydi. Yıl boyunca fetö, pkk ve deaş'la mücadele kararlılıkla devam ettirildi.
2018'de Türkiye ekonomik göstergelerle açıklanması çok da mümkün olmayan döviz kuru hareketleri yaşadı. Türkiye ekonomisi uğradığı finansal saldırılara karşı koyarak yapısal gücünü tahkim etmesini bildi.