Mültecilik olgusu, toplumların var olduğu günden bu yana insanlığın en önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. Tarih boyunca insanlar çeşitli nedenlerden dolayı yaşadıkları toprakları terk ederek, farklı otoritelerin ya da devletlerin korumaları altına girmişlerdir. Yakın geçmişimizde var olan savaş ve iç savaşlar nedeniyle ise kitlesel hareketler mülteciliğin en belirgin özelliği olmuştur.
Türkiye hem tarihsel politik birikimleri hem de jeopolitik konumu nedeniyle yakın dönemde mülteciler için en gözde ülkelerden birisi olmuştur. Özellikle Arap Baharı ve Suriye iç savaşının ortaya çıkmasının ardından gerek sığınmak gerekse Avrupa ülkelerine geçiş sağlayabilmek için milyonlarca mülteci Türkiye'ye akın etmiştir.
AB İle Türkiye Arasında Mülteciler isimli bu kitapta, mültecilik olgusunun teorik ve pratik yönleri geniş perspektiflerle ele alındıktan sonra, başta Avrupa Birliği'nin mülteci politikaları ve çıkmazları olmak üzere Avrupa ile Türkiye arasında sıkışıp kalmış mültecilerin yaşadıkları sorunlar objektif bir şekilde ele alınmıştır. Mültecilerin, Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de karşılaştıkları zorluklar ile AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğindeki etkilerine ışık tutulmaya çalışılmıştır.