Tiyatronun temel işlevi çocuklar, ergenler ve gençler olunca nedendir bilinmez yetişkinler hemen "akıl vermeyi", "öğretmeyi", "yönlendirmeyi" tercih ederler çoğunlukla. Çevre kirliliği, dünya barışı, hayvan sevgisi gibi konularla masallar ön plana çıkıverir hemen."Öğreticilik" hemen her repliğe yayılır, oyunu izleyen veya sergileyen çocuk, ergen veya gencin sürekli hayata dair bir şey öğrenmesi hedeflenir.
Elbette yetişkinin görevi yol göstermektir. Elbette masallar güzeldir. Elbette çevre, barış ve hayvanlar önemlidir. Ancak hızla akıp giden günler içinde çocuğun, ergenin, gencin sorunları vardır ve bunları dile getirebileceği bir alana ihtiyaç duymaktadır.
Tiyatro, bireyin; özellikle de aynı sorunları paylaşan belirli bir grupla, kendini ifade etmesi için kullanabileceği pratik bir alandır.
İzleyici-oyuncu bu sanat dalı aracılığıyla sanatın temel işlevlerini yerine getirerek iletişim kurabilir, sorunlarını masaya yatırabilir, koşulları sorgular, belki de kendi eksikliğiyle yüzleşebilir. Üstelik de bunu sanatsal bir yolla yapma şansı yakalar.