Kitabın amacı, sürekli gelişen iç denetim mesleğinin uluslararası çerçevesini göz önünde bulundurarak iç denetimden etkilenen, denetleyen ve denetlenen taraflara, masanın her iki tarafında yer alanlara iç denetim uygulamasının teorisi ve uygulama pratikleri hakkında bilgi vermek, daha ideal ve doğru bir uygulamaya yönlendirmek, bilgi eksikliklerini gidermek ve yol göstermektir.
Kitap; iç denetim teorisi, uygulaması ve soru-cevap olmak üzere üç temel bölüm ve on üç başlıktan oluşmaktadır. İlk bölümde; iç denetim kavram ve yaklaşımları ile iç denetim standartları, iç denetim unsurları ve türlerine yer verilmiş; iç denetimin prosedürel ve organizasyonel yapısı ile iç denetimde verimlilik kısımlarına değinilmiştir. İkinci bölümde; iç denetim biriminin kurulması, denetim faaliyetlerinin planlanması ve iç denetimin gerçekleştirilmesi, örnek formatları ile birlikte detaylandırılmıştır. Son kısımda ise iç denetim faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar açıklanmıştır.
Uzun süreli bir emeğin sonucu olan ve iç denetim mesleğinin teorik çerçevesi yanında yıllar boyunca edindiğimiz uygulamaya yönelik tecrübelerimizi de paylaştığımız eserimizin; iç denetim alanında çalışan uygulamacılara, akademisyenlere ve konuya ilgi duyanlara faydalı olmasını dileriz.