Ahlak Eğitimi, Durkheim'ın Sorbonne Üniversitesi'nde 1902–1903 öğretim yılında verdiği dersleri bir araya getiren bir kitaptır. Durkheim, bu dersleri Bordeaux Üniversitesi'ndeki derslerinde de tekrarlamıştı. Ahlak eğitimi, Durkheim'ın özellikle üzerinde durduğu bir konu olarak görünmektedir.
Toplam on sekiz dersten oluşan çalışma, Durkheim'ın öğrencilerine derste yaptığı konuşmaların pek az değişiklikle yazıya aktarılmış halidir. Durkheim, derslerini olduğu gibi (in extenso) yazmayı yeğlemiştir. Bu nedenle metinde kimi kopmalar ve yazı dilinden uzaklaşmalar görülse de, bu durum derslerin öneminden hiçbir şey kaybettirmemektedir. Çünkü topluma yeni katılacak bireylerin eğitimi, her çağda ve her ülkede can alıcı önemde olmuştur.
Toplum, tarihin şu ya da bu evresinde içinde büyüttüğü bireylerin eseri olmadığı gibi, toplumun üzerinde yer aldığı toprağın eseri de değildir; öncelikle düşüncelerin ve duyguların bir bütünüdür. Toplum bir bilinçtir, ortaklaşa yaşamanın bilincidir. Öyleyse çocuğun ruhuna aktarılması gereken bu ortak bilinçtir.