Cumhuriyet dönemi sanat, edebiyat, kültür ve fikir dünyasının önde gelen isimlerinden biridir Ahmet Muhip Dıranas.
Bilinen ilk denemeleri 1926 yılında yayınlanan Dıranas, çeşitli sebeplerle zaman zaman ara verse de, ömrünün sonuna kadar başta şiir olmak üzere, tiyatro, inceleme, gazete ve dergi yazıları kaleme almış, değişik türlerde çeviriler, uyarlama ve sadeleştirme çalışmaları yapmış, resim ve müzikle hem teorik, hem de pratik olarak yakından ilgilenmiş, ülkemizde hürriyet ve demokrasinin yerleşmesi için siyaset yoluyla fiilen ve fikren mücadele etmiş çok yönlü ve önemli bir şahsiyettir.
Cumhuriyet'in ilk döneminde yetişmiş bağımsız şairlerden olan Ahmet Muhip, ideolojilere, edebî akım ve topluluklara iltifat etmemiş; sürekli saf şiirin peşinden koşmuş; lirizme, sembolizme, güzellik duygusuna ve estetiğe öncelik vermiştir.
Dıranas, genelde sanatı, özelde şiiri bir ruh disiplini, ciddî bir uğraş, eşsiz bir telkin vasıtası, bir iç düzeni meselesi ve evrendeki emsalsiz ritmi arayış olarak görmüştür. "Sanat insan içindir" anlayışını benimser. Bu yüzden onun sanatının temelini insan, tabiat, sevgi ve güzellik teşkil eder.
Elinizdeki kitap, Ahmet Muhip Dıranas'ın hayatını, sanatını ve eserlerini bu kapsamda inceleyen tek eserdir.
Bu eserle Türk kültür, sanat ve edebiyatına, az da olsa bir katkı sağlayabilmişsek, kendimizi bahtiyar sayacağız.