1871'de doğan, çok farklı alanlarda irili ufaklı onlarca kitap yazmış AvanzadeMehmed Süleyman'ın kimisini Fransızcadan çevirdiği, kimisini Istanbul vesaray mutfağından çıkardığı, o dönem "Aile Asçısı" serisinde topladığı sebze,çorba ve yumurta pişirme usullerine dair üç ayrı kitapçık Aile Asçısı'nda biraraya geliyor.
Peynirli enginardan kereviz kızartmasına, badem çorbasından kestaneezmesi çorbasına, sirkeli yumurtadan Rus usulü yumurtaya çoğu basit vehızla yapılabilecek tariflerden oluşan bu kitapçıklar sadece okuru yüzlercelezzetle buluşturmakla kalmıyor.
Osmanlı mutfağında alışık olunmayankurbağa, bira, şarap, trüf gibi ürünlere de yer vererek dönemin mutfağına vekültürüne dair de ilginç bir panorama ortaya koyuyor.Özgün Ünver'in, bu kitapçıklardaki asıl tariflerden yola çıkarak yaptığı kimiuyarlama tariflerle zenginlesen Aile Asçısı, hem sofralarına değisik lezzetlerkatmak isteyenler için hem dönemin mutfak kültürünü merak edenler içinzengin bir kaynak.
"(...) Türkiye'nin yaşadığı Batılılaşma/çağdaşlaşma sürecinin karmaşıklığını veçok katmanlılığını bir yandan şaraplı yemek tarifl eri verirken diğer yandanİslâm kadınını yücelten, bir yandan tıp ve eczacılık konularında ahkâmkeserken diğer yandan falcılık ve rüya tabiri öğretmeye soyunan, bu aradada hayatında seçkin tabakanın kenarından bile geçmemiş olan AvanzadeMehmed Süleyman gibi bir insanın şahsında bile görmek mümkündür.Bugünkü –ne Batılı ne Doğulu, hem Batılı hem Doğulu– Türkiye'nin beşikçağı, elinizdeki kitapta gözler önüne serilmektedir."
İrvin Cemil Schick