21. yüzyıla kadar insanlığın elde ettiği başarıların batı medeniyetinin bir sonucu olduğu kabul edilir. O kadar ki, batı doğunun ortaya koyduğu her şeyi kendi adına kaydetmektedir.
Çin çok mucizevi bir ülkedir. İlk defa kağıdı, pusulayı, yıldız haritasını, kan devranını bulan onlardır. Doğunun incilerinden birisi de Çin tıbbıdır. Çağdaş tıbbın en büyük problemlerinden birisi, kimyevi preparatların insan organizmasına dahil olmasıyla ilaca karşı reaksiyon, alerjinin ortaya çıkmasıdır. Bu tür problemler hekimleri 50 yıl evvel eski Çin tıbbına geri dönmeye mecbur etmiştir. Bu Çin tıbbının esası insan organizmasının kendi kaynaklarının harekete geçirilmesidir.
Batı tıbbında insan küçük ihtisas dallarına bölünmekte çoğu zaman insanın tek bir organizma olduğu unutulmaktadır. Çin tıbbında organizmanın bütünlüğü esastır. Çin tıbbının aldığı neticelerde bunu tasdiklemektedir.
Doktor Kasım Sezen'in bu ilmi eseri benim için çok şeyi açıkladı. Her şeyden önce bu türk dilinde çıkan akupunkturun temelini açıklayan en birinci ilmi eserdir. Okuyucu bu kitapla akupunktura kolay yol bulacak.
Müellif burada Avrupa, Rusya ve Azerbaycan'ın bir çok eğitim kurumlarının ve bilim adamlarının bilgisinden istifade etmiştir. Kitabın sistematiği Avrupa tıbbı eğitimi alanlar için bir kolaylık olacaktır. Bu kitap şark tıbbı ile ilgilenen hekimler için önemli bir kaynak olacaktır. Bu somut tedavi yönteminin buradaki ispatı onun çağdaş olarak kabulüne yardım edecek.
Kitapta aynı zamanda nöroloji, pulmonoloji, kardiyoloji, pediatri, psikiyatri, jinekoloji ve üroloji gibi muhtelif ihtisaslı hekimler için de faydalanma yolları gösterilmiştir.
Biz 21. yüzyılın tıbbını, batı ve doğu tıbbının sentezinde görmekteyiz. Tarihen tasdik olunmuş Çin tıbbının en iyisiyle batı tıbbının başarılarını bir araya getirmek lazımdır.
Den Syao Pen'in sözlerini hatırlayarak, batı ve doğu tıbbını bir araya getirerek bir uyum ve hasta için kazanımlar elde etmek lazımdır.