Bu kitabın müellifi, tarih kadar, tarihî olayların üzerinde cereyan ettiği coğrafyayı da merak ettiğinden üniversite tahsili sırasında (1962-1966) Ord. Prof. Besim Darkot (1903-1990)'un 1963-1965 yıllarında talebesi olmuş, hatta "Kökboya" üzerindeki ilk ilmî makalesi İÜ Coğrafya Enstitüsü Dergisi'nde çıkmıştır (1964). Coğrafya ve onun tarihle ilgisini o zamandan beri merak etmiş ve araştırmıştır.
Tarihin geçtiği arazinin bilimi demek olan tarihi coğrafya, Türk tarihi açısından ihmal edilmiş idi. Gerçi Zeki Velidi Togan (1890-1970), daha 1927 sonrasında tarihî coğrafyaya da el atmış, derslerinde bu konuyu işlemiş idi. Tarihçiliğin siyasi tarih ağırlıklı görünümünü bu çalışma ile dengelemek istedik. 1988'deki ilk basımından itibaren de oldukça rağbet gördü ve bugün, 2015'e girerken yeni baskısı elinizdedir.
Gerçek araştırmacılar, neticelerini bir ara yayımlasa bile çalışmaya ve araştırmaya devam ederler. Biz de bu eser yayımlanmış olsa bile üzerinde düşünmeye, araştırmaya devam etmekte ve doğal olarak aynı konuda yapılan öteki araştırmaları da takip etmekteyiz ve edeceğiz. Bilim, duran kalıplaşmış bir gerçekle değil, araştırmalarla ortaya çıkan kesin verilerle değişebilen gerçeklerle ilgilidir. Biz de bu düşünce ile kitabımızın yeni baskısını takdim ediyoruz.