Elinizdeki kitap, Osmanlı Devleti'nin, son yüzyılında Avrupa karşısında gösterdiği direnişi, verdiği iktisadî var olma kavgasını ve bu süreçte uluslararası sermayenin oynadığı rolü, birinci elden kaynaklara dayanarak anlatıyor. Kitabın ağırlık noktasını, uluslararası sermayenin inşa ettiği demiryollarıyla bunların çevresinde meydana getirdiği sosyal ve iktisadî değişim oluşturuyor. Ayrıca, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin 1914-1918 arasında uyguladığı iktisat politikalarının ürünü olan millî şirketlerin kuruluşu ve faaliyetleri, kitapta ele alınan en ilginç konulardan biri.
Dünya savaşı koşullarının bütün olumsuzluklarına rağmen sürdürülen girişimlere ve özellikle Kara Kemal'in faaliyetlerine dair yeni ve çarpıcı bilgiler, İttihatçıların tarihimizdeki rolünün daha iyi değerlendirilebilmesi yolunda yepyeni ufuklar açıyor. Yine bu dönemde İttihatçıların kadınları sosyal ve iktisadî hayatın içine daha fazla çekme hedeflerinin bir tezahürü olarak ortaya çıkan Hanımlara Mahsus Eşya Pazarı Osmanlı Anonim Şirketi özelinde kadının iktisadî ve sosyal hayattaki yeriyle ilgili yapılan ilginç fıkhî tartışmalar üzerinde duruluyor.
Nihayet, Osmanlı iktisadî reformlarının önündeki en büyük engellerden biri olan kapitülasyonlarla, bunlara dayanarak vergi vermeyen ve hiçbir denetimi kabul etmeyen yabancı şirketleri devletin kontrol altına alma çabaları inceleniyor. Anka'nın Sonbaharı, Ali Akyıldız'ın gerçek bir tarihçi titizliğiyle uzun yıllardır sürdürdüğü çalışmalarının semeresi.