Küreselleşme, göç hareketleri, aile yapısındaki değişiklikler, teknoloji ile birlikte geleceğin daha hızlı gelmesi, yaşlanan nüfus, çevre sorunları vs. arasında kalmış olan günümüz okulları, çevresindeki bu değişimlere uyum sağlamakta zorlanıyor. Okulun çevresindeki bu değişimler, değişim dinamiklerine sahip olmayan okulları oluşturdukları akıntıyla sürüklemekte ve amaçlarından kaymalara neden olmaktadır. Bu durum, okulların etkililiğini azaltmakta ve okulları üzerlerindeki kamuoyu baskısıyla birlikte gittikçe daha çok tartışılan kurumlar haline getirmektedir. Araştıran Okul tam da bu süreçte gündeme gelmiştir. Araştıran Okul; bireysel ve kurumsal kapasitesini kendi dinamikleriyle geliştirebilen, karmaşık ve dinamik çevre koşulları nedeniyle oluşabilecek türbülanslara dayanıklı, esnek, araştırma becerisine sahip, saydam ve hesap verebilir okuldur.
Elinizdeki kitabın alanında yazılmış diğer kitaplardan en önemli farkı; yalnızca bir konuya değil, bütüncül olarak bir okula odaklanmasıdır. Burada amaç okula bir sistem olarak yaklaşıp okulun bütün süreçlerini yeniden inşa etme ve zamanla kendi dönüşümünü gerçekleştirebilecek okulu okurla birlikte oluşturabilmektir. Kitap okurun zihninde okulla ilgili karmaşa ve yaratıcı gerginlik oluşturabilirse amacına ulaşmış olarak kabul edilebilir. Kavram, terim ve felsefe olmadan inşa edilen okul yalnızca taş ve demirden ibarettir. Öncelikle okulu kavramlarla, terimlerle, eğitim felsefesi ile zihnimizde inşa etmemiz gerekir.
Kitapta; mevcut okul ve Araştıran Okul karşılaştırması, öğrenme süreçleri ve okul liderliği, matematik, STEM (FeTeMM) eğitimi, Araştıran Okul'da teknoloji entegrasyonu, ana dil ve yabancı dil öğrenimde yeni uygulamalar, öğrenme süreçlerine katılım, öğretmen liderliği ve yeni nesil okulun denetiminde yeni yaklaşımlar içerikli bölümlerle karşılaşacaksınız. Alanında uygulama deneyimi olan akademisyenlerce hazırlanmış olan kitabın zihnimizde yer alan eğitim havuzundaki sözcükleri, düşünceleri, arayışları desteklemesini umuyorum.