Ferhat ile Şirin efsanesi, dünyanın her yerinde aşkın timsali olarak kabul edilen ve yürekleri yakan bir efsanedir. Bu efsanenin doğuş yeri Doğu edebiyatıdır. Nizamî'nin eseri mesnevisinden ilham alınarak, Ali Şir Nevaî tarafından Anadolu'da yaşanmışlığı anlatılan ve yazılan bu mesnevi, Türk halkı tarafından çok beğenilmiştir. Bu beğeni coğrafî uzaklık dinlememiş; tüm Türk diyarlarına bu aşk yayılmıştır.
Geniş coğrafya sahasında uzun yıllar anlatılan bu efsane, Anadolu'da Amasya şehrinde ortaya çıkmıştır. Ferhat ile Şirin, temiz bir aşkın, nasıl bir yürek yangını olduğunu yüreklere tekrar tekrar hissettiren bir efsanedir. Amasya halkı bu iki âşığın anısını her daim canlı tutmuş ve Anadolu'da bu efsanenin biricik koruyucusu ve yayıcısı olmuştur. Onlarca varyantı olan efsaneyi, kendi üslubu ile okuyucuya roman halinde aktaran yazar, bu alanda bir eksiği gidermiştir.
Pek çok ünlü aşk ve âşık romanlaştırıldığı halde, bu güne kadar Ferhat ile Şirin henüz bu şansı yakalayamamış idi. Yazarımız sayesinde bu eksiklik giderilmiş ve günümüz gençliğine bu ölümsüz aşk, bir kez daha tanıtılmış, sevdirilmiş oldu.
Amasya, aşkların en temizini yaşayan bir şehir olarak, bu efsane ile tarihe geçmiştir. Şimdi bu efsanenin yeni bir yorumu ile yine görevini yerine getirmektedir. Ferhat ile Şirin'in ölümsüz aşkına sevdadan, okunması gereken bir roman, Aşkın Sultanları: Ferhat ile Şirin.
Akademisyen Yazar
Dr. Metin Hakverdioğlu