"Asya Kumsalarında" ismini taşıyan bu eser, Isveçli seyyah Sven Anders Hedin'in coğrafya gezilerinin kıtalararasından, daha özele yoğunlaştığı 19.yy sonlarında bilinmeyen iç Asya'nın (Asya-i vusta) meçhul kalmış bölgelerine yaptığı araştırma ve inceleme gezilerini ihtiva etmektedir.
Avrupa'da "Coğrafya Cemiyetleri"nin oldukça gözde olduğu 19.yy'dan itibaren seyyahlar için "coğrafi geziler" birer fantazi olmanın ötesine geçerek, dünya paylaşım savaşlarının arefesinde emperyalizmin keşif kolu olarak entellektüel bir rol üstlenir. Dolayısıyla dönemin seyyahları bir coğrafyacı oldukları kadar, kartograf, botanikçi, etnograf, folklorcu, filolog, tarihçi, arkeolog ve ressamdırlar. Hemen hemen bütün bunlara sahip olan Hedin, Norveç kralıyla, Rus Çarı Nikolay'ın himayeleri, İsveç devleti ve E. Nobel'in yardımlarıyla Türkiye, Kafkasya, Kırgızlar olmak üzere Rusya'nın doğusu, Hindistan, Çin ve Japonya ile Doğu Türkistan'a yaptığı keşif gezilerinde bölgeye ilişkin topladığı arkeolojik ve etnografik malzemelerle oryantalizm çalışmalarına, topoğrafya, rölyef, iklim, bitki örtüsüyle ilgili malzemelerle İç Asya ile ilgili büyük boşlukları dolduracak trans-Himalaya'nın coğrafya bilimine katkı sağlar.
Yüzyılın başlarında Orta Asya'ya yaptığı gezilerde tuttuğu notlar, çizdiği eskizler, çektiği fotoğraflar ve yerli halklara ilişkin vermiş olduğu birbirinden ilginç bilgilerle Hedin, geçmişi yeniden keşfeder.