İnsanlık tarihi, günümüzde hızlanarak süren, gelecekte de devam edecek bir akışkanlık ve devinim içinde. Bu altüst oluş içinde insan toplulukları arasında ekonomik, kültürel ve inançlar nedeniyle çatışmalar, ittifaklar, etkilenme ve değişim kaçınılmaz. Bu sırada yeni topluluklar oluşmakta, bazıları ortadan kaybolmakta veya göç etmektedir.
Bugün gördüğümüz toplumlar arasındaki farklılıkları ve ilişkileri anlamak için tarihi arkaplanı bilmek önemlidir. Karapapaklar, Orta Asya'dan Avrupa'nın ortalarına kadar uzanan geniş bir coğrafyada son bin yıldır çok farklı halkların gelişimini, bu coğrafyadaki güç mücadelesini etkilemiş, izdüşümleri bugüne kadar devam eden özgün bir topluluktur. Karakalpaklar, Karakalpaklılar, Terekemeler olarak da adlandırılmaktadır.
Elinizdeki kitap bu topluluğun tarihini araştırmak amacıyla yola çıkan yazarın önceki yıllarda kaleme aldığı eserinin genişletilmiş, kaynak ve verilerle daha da zenginleştirilmiş bir halidir. Karapapaklar kimdir? Nasıl, hangi koşullarda ve nerelerde ortaya çıkmıştır? Bu çıkışta kimlerin rolü vardır? Asya, Anadolu, Kafkasya, Rusya ve Avrupa tarihinde yeri nedir? Uygarlıkların gelişiminde rolleri nedir? Günümüzde durumları nasıldır? Yaşadıkları coğrafi alanlar nerelerdir?
Özellikle Osmanlı Arşiv belgeleri ve Rus Kroniklerinden yararlanılarak objektif temelde kaleme alınan eserin Avrupa, Rusya, İran, Kafkasya ve Türklerin tarihi konusunda meraklı okurlar, araştırmacılar ve öğrencilerin bu sorulara yanıtlar bulacağı yararlı bir kaynak olacağına kuşku yok.