Yeni Türk devleti, milli bekayı güvence altına almak ve milleti ileri ülkelerin refah seviyesine çıkarmak için topyekûn bir yenileşme ve kalkınma seferberliğine girmiştir. Bu seferberlikte eğitim stratejik bir öneme sahiptir. Eğitimin "aslî unsuru" öğretmenlerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e göre öğretmenler bir milletin hür ve müreffeh bir insan topluluğu haline gelebilmesi için olmazsa olmazdır. O eğitime ve öğretmene verdiği önemi, 1921 yılında düşmanın top seslerinin Ankara'da duyulduğu günlerde bir Maarif Kongresi toplayarak göstermiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'e göre bir milletin iki ordusu vardı; bunlardan ilki "asker ordusu", ikincisi ise "irfan ordusu". Türk ordusunun cephede elde ettiği zaferin kazanımlarının kalıcı olması, "irfan ordusu" tarafından kazanılacak zafere bağlıydı. Öğretmene verilen görev Cumhuriyet'i yerleştirmek ve yaşatmaktı. Bu görevi ancak yeterli sayı ve nitelikte öğretmenler başarabilirdi.
Elinizdeki kitap, 1920-1938 yıllarında işte bu görevi başaracak öğretmenleri yetiştirme çabasını ortaya koyma gayretinin neticesidir.