"Kamu alımı, devletlerin kamu harcamalarında bulunduğu en önemli ekonomik faaliyetlerden biri olmakla birlikte, kamunun özel sektör ile karşılaştığı ve piyasaya karıştığı çok hassas bir konudur. Bununla birlikte kamu alımları, ihale süreci ve sözleşmenin uygulaması safhasını bünyesinde barındıran son derece sorunlu ve tartışmalı bir alandır.
Türk hukuk sistemi bakımından da kamu alımları, özel hukuk ve idare hukuku kural ve düzenlerinin kesiştiği büyüleyici ve aynı zamanda çetrefilli bir hukuk disiplinidir. İki hukuk düzenini karşı karşıya getiren bu duruma, Türk kamu alım hukukunda birbirini dışlamadan, birbirinden ayrılabilir bir özellik yüklenmeye özen gösterilmektedir.
Avrupa Birliği ve üye devletlerin kamu alım düzenleri incelendiğinde ise, Türkiye uygulamasına benzerlik gösterdiği kadar farklılıklar da içerdiği görülmektedir. Bu kitapta, kamu alımlarından sözleşme sonrası görülen ihtilaf konuları ve ihale süreciyle bağlantılı sorun alanları Türkiye uygulaması üzerinden, Avrupa birliği ve üye devlet hukukları dikkate alınarak incelenmiştir."