"Avrupa nedir?" sorusu, Eski Kıta'nın coğrafi olduğu kadar iktisadi, siyasal ve sosyokültürel sınırları, Avrupa Birliği, Avrupalılık-Avrupa vatandaşlığı gibi temalar hayli uzun zamandır tartışılıyor; bu tartışma özellikle 2000'li yılların henüz başında yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla daha da yoğunlaştı.
Dünyaca tanınan Sloven düşünür Slavoj Zizek, yanına Hırvatistan'ın genç kuşak entelektüellerinden Srecko Horvat'la Yunanistan'daki radikal sol muhalefet hareketi Syrıza'nın lideri Aleksis Tsipras'ı alarak tartışmaya katılıyor, gündemdeki bu konulara hep beraber Avrupa'nın doğusundan bir perspektif sunuyorlar.
İlk bakışta, kitabın ana ekseni Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz ve buna bir tepki olarak doğan Syriza gibi gözüküyor; ancak Zizek, Horvat ve Tsipras bu çerçevenin ötesine geçiyor ve buradan hareketle yeni bir muhalefet biçiminin, yeni bir solun, hatta yeni bir Avrupa'nın mümkün olup olmadığını sorguluyorlar. Yaşadığımız günleri anlamlandırma açısından, dünyanın nereye doğru gittiğini, yakın gelecekte insanoğlunu nelerin beklediğini düşünme açısından önemli bir katkı...