Avrupa Türkleri, 60 yıllık bir göç tecrübesi ve bu süreçte ortaya çıkan kurumsal bir hafızaya sahip. Buradan hareketle Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler'de, Avrupa Türkleri sosyolojisi üzerine yayımlanmış makalelere yer verilmiştir. Çalışmada başta Avrupa Türk kimliği olmak üzere sivil toplum, siyasi katılım, ırkçılık, gençlik ve sosyal değişim gibi konular tartışmaya açılmıştır.
Kitapta "Avrupa Türk Tipi" tanımlaması literatürde ilk defa kullanılmış ve bu çerçevede birlikte yaşama kültürü içinde geliştirilecek yeni bir dil ve kimlik tanımına işaret edilmiştir. Gelecekte Avrupa'da ortaya çıkması beklenen insan tasavvurunda başvurulacak temel kavramlara, referanslara ve metinlere gönderme yapılmıştır.
Kitapta, Avrupa Türkleri için bir gelecek perspektifi oluşturulması teklif edilmiş ve teklif edilen gelecek perspektifi için müracaat edilecek ana sütunlar ve başlıklar şu şekilde formüle edilmiştir:
-Avrupa'da oluşan 60 yıllık göç tecrübesi, tarihî ve kurumsal hafıza,
-Türkistan ve Anadolu insan tasavvuru, Endülüs ve Balkan Müslümanlığı tecrübesi,
-İçinde yaşanılan Avrupa kültür tarihi bilinci ve yorumu,
-Türkiye-AB ilişkileri, Türk dünyası, akraba topluluklar ve mazlum milletlerle ilişkiler.
Şüphesiz bu kriterler, hayatın günlük telaşına kapılmış kitleler içinde kendisini bilgi, düşünce ve anlam arayışına adayanlara sunulmuştur. Bu kitabın, Avrupa Türklerinin gelecek on yıllarda, Avrupa'da "Müslüman Türk" olarak varlıklarını devam ettirmeleri yönünde yapılacak tartışmalara katkıda bulunması amaçlanmaktadır.