Bu kitap yaşı nerdeyse Cumhuriyet'in yaşına denk bir eczanenin olduğu kadar, eczacısının da hikayesidir.
Böyle bir eczanenin hikayesi aynı zamanda bir kentin, insanlarının, sağlıklarının ve hastalıklarının, hekimlerinin ve diğer eczacılarının, kentlilerin ve köylülerin, acılarının ve umutlarının hikayesidir.
Şifa Eczanesi hiçbir zaman yalnızca eczane değildir.
Karşılıksız sağlık danışmanlığı vermesinin yanı sıra sanatçıların, aydınların kente yolları düştükçe uğrağı bir dostluk adresidir. Kışsa eğer, ortada kurulmuş sobanın çevresinde sıralanmış çaylarını içen dostları, mesela Aşık Veysel'i görebilirsiniz.
Şifa Eczanesi Cumhuriyet Halk Partisi'nin kent odaklarından biridir. Hastaları bile "Halkçıdır" ya da öyle görünürler. Ajans haberleri, gazeteler arkadaşlara ayrılmış özel bölümde etüt edilir. Akşamları da çilingir sofrası halini alan laboratuvar masası başında siyasi takılmalar, kızgınlıklar, hayranlıklar, hararetli tartışmalar ajans haberleri ya da gazete makaleleri yorumlarına eşlik eder.
Bu hikaye, Şifa Eczanesi'nin kendine özgü hayatına, eczacı çıktığı zamanlara kadar tanıklık eden bir çocuğun gözünden kentine hep bir şeyler vermek için çırpınan, Cumhuriyet ideolojisinin öncü insanı bir eczacının, çocuklarının, kardeşlerinin, arkadaşlarının ve dostlarının hikayesidir.