Balığın Arzusu Afi Can'ın Berduş'tan sonra yayımladığı ikinci öykü kitabı. Kitaptaki kurmaca metinlerin ardında anlatmayı ve ayrıntılı olarak betimlemeyi seven, söyleşimci bir biçemin yanı sıra gündelik dilin ve argonun olanaklarından yararlanan biri var.
Afi Can'ın öykülerinde düşkünden, yoksuldan, itilmişten yana tavır alınıyor. Bu öykülerde uygarlığın eksiklikleri sayılıp dökülüyor. Eğitim sistemi, tarih, savaşlar ve felsefe hakkında tartışmalar yapılıyor. Düzenle ve uygarlıkla hesaplaşılıyor. Eşitsizlik ve adaletsizliğin altı çiziliyor.
Yazar, karakterlerini ince ayrıntılarıyla sunarken onları gerek fiziksel gerekse ruhsal durumlarıyla birlikte betimliyor. Ve nihai olarak kurmaca kişileri, canlı birer insan gibi çırılçıplak okurun önüne koyuyor. Özellikle başkarakterler yaşam, dünya ve insanlar hakkında yorumlarda bulunuyor, düzeni sorguluyor, kendi haklarında düşünüyorlar. Böylece birey olmanın yollarını arayıp bu varoluşun getirdiği çeşitli sorunlarla yüzleşiyorlar.
Balığın Arzusu'nda daha çok durumlar öyküleştiriliyor. Hatta kimi metinlerde yalnızca düşünceler ve düşüncelerin okura serimlenmesi var. Kimi öykülerdeyse bir çocuğun gözünden dünyaya bakılıyor ve onun algılarıyla insan yaşamı alımlanıyor. Bilimkurgu, distopya ve gerilim tarzını anımsatan denemeler de bulunuyor.