Kimilerine göre Rosny aîné'den önce "gerçek" bilimkurgu yoktur. Tarihsel anlamda yerini Jules Verne'den sonra, H. G. Wells'ten önce olarak konumlandırabileceğimiz Rosny aîné'nin eserleri "bilimsel" kurgunun temellerini attığı için büyük önem taşımaktadır.
Xipehuz adlı eseriyle dünyadışı betimlemelerine başlayan ve döneminin diğer bilimkurgu yazarlarından farklı olarak, başk yaşam formlarının varlığına ilgi duyan Rosny aîne, Başka Bir Dünya'yı "mutant" olarak adlandırabileceğimiz olağanüstü bir karakterin ağzından anlatmaktadır.
Evrenin genişliğini birçok öyküsüne konu eden yazar, dünyamıza sıkışmış Hollandalı mutantı ile paralel bir evrenin varlığını sunmaktadır.
Yazar, paralel evrenin keşfine Mary'nin Bahçesi ve Değişkenlerin Dünyası adlı iki hikâyesinde başka gözlerle devam etmekte, ölüm denen sona yeni bir anlam vermektedir.
Rosny aîné, Türkçeye kazandırmaktan mutlu olduğumuz ve bilimkurgu severlerin çok beğenip yeni eserlerini talep ettiği bir isim... Fihrist bilimkurgu dizimizin baş tacı olan Rosny aîné'nin Xipehuz, Doğanın Ölümü ve Uzayın Seyyahları adlı klasiklerinin ardından dördüncü başyapıtını iki ek öyküyle birlikte sizlere sunmanın heyecanını yaşıyoruz.
İyi okumalar dileriz