Türk dilinin ve edebiyatının sınırları, Çin içlerinden Balkanların en batı noktalarına; Sibirya'dan Afrika çöllerine kadar yayılmıştır. Türk edebiyatı, bin bir renkli çiçekler gibi farklı bahçelerde tomurcuklanmış, çiçeklenmiş ve geniş kıtalarda kök salmıştır.
Böylesine çeşitli ve zengin edebiyatımızdan haberdar olmak, Türk toplulukları arasındaki sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını çok daha güçlendirecektir. Geniş halk kitlelerinin kısa zamanda kaynaşmalarının en pratik yollarından birisi de ortak edebi eserlerin paylaşılmasıdır. Mevlana, Yûnus Emre, Ali Şir Nevavi, Fuzuli, Muhtumkulu, Reşat Nuri Güntekin ve Cengiz Aytmatov gibi dünya çapında pek çok şair ve yazarımız olmasına rağmen, onları yeterince tanımıyoruz.
İşte bütün bu eksiklik ve ihtiyaçları göz önüne alarak bu eseri hazırladık. Bu eserde Türk
dünyasının belli başlı edebî eser ve simaları ele alınmıştır. Eser ve simalar belirlenirken yaygınlıkları ve temsil kabiliyetleri ölçüt olarak kullanılmıştır.
Türk dünyasının karşılıklı olarak birbirlerinin edebiyatlarını bilmeleri son derece önemlidir.
Türk kültür coğrafyasındaki geniş halk kitleleri göz önüne alınarak hazırlanan bu eser, hem bir ders kitabı hem de bilgi kaynağı olarak Türk dünyasının tanışıp kaynaşmasına katkı sunabilecek niteliktedir.