Beslenme bütün yaşam tarzlarının merkezinde yer almakta, sağlık ve hastalıklara da katkıda bulunmaktadır. Beslenme uygulamalı bir bilim alanı olarak temel bilimler, tıp bilimleri, sosyal bilimlere dayanmakta, aynı anda bütün bilimleri kullanmaktadır. Beslenme, günümüzde karşılaştığımız birçok koşulun önlenmesinde ve denetiminde temeli oluşturmakta ve başlıca bakımı sağlamaya da yardımcı olmaktadır.
Son yıllarda Beslenme ve Diyetetik alanı bilimsel bir disiplin olarak aşırı bir büyüme ve genişleme göstermiştir. Geleneksel bilgilerini, temel alan ve ilişkilerini korumakla beraber sürekli genişlemiştir. Bunun sonucunda beslenme biliminin sağlığa destek olarak uygulanması sürekli ivme kazanmaktadır. Diyetisyenlik dinamik bir meslektir. Bu nedenle bilgi ve uygulamalar hızla değişmekte ve diyetisyenler çok farklı alanlarda çalışmaktadır. Beslenme ile ilgili çalışmalar bir ucu oluştururken diyet, beslenme durumu ve sağlık arasındaki ilişkiler kurulmaktadır. Diğer taraftan beslenmede belirleyicilerin farkındalığı artış göstermekte, besinler ve çevrenin etkilerini belirlemekte rol oynamaktadır. Bunların doğal sonuçları olarak günümüzde beslenme ve diyetetik alanında çalışanlar beslenmenin etkilerini daha güçlü olarak ifade etmektedirler.
Beslenme alanında araştırma ve eğitim fırsatlarının artması ile üniversitelerde beslenme ve diyetetik bölümlerinde yeni kurslar, dersler gelişmiş, bilimsel besin rehberliği ile beslenmeye olan ilgide artış göstermiştir. Bu kitapta alanımızda gerek duyulan konular ele alınmıştır. Bütün bölümler dikkatle hazırlanmış, incelenmiş ve yayına hazırlanmıştır. Günümüzde beslenme ve diyetetik alanı için önemli ve ilginç olan endokrin bozucular; pestisitler ve sağlık üzerine etkileri, bebeklikte tat duyusunun gelişimi, organ naklinde beslenme, evde sağlık hizmetleri, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve beslenme odaklı yaklaşım, çocukluk çağında metabolik sendrom, maternal obezite, gestasyonel diyabet, doğum ağırlığı ilişkisi, yoğun bakım hastalarında beslenme desteği, yara iyileşmesinde beslenmenin önemi, vücut ağırlığı yönetiminde yüksek proteinli diyetler, uyku ve obezite ilişkisi, besin miktarı seçimi ve porsiyon algısı konularına değinilmiştir. Bu kitabın hazırlanmasında bölüm yazarları büyük destek vermiştir. Yazarlarımıza bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları için şükran borçluyuz. Kitabın basımı ve yayımlanması konusunda emeği geçenlere de teşekkür ederiz. "Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-1" adını verdiğimiz kitabımızın ikinci cildini de en kısa zamanda yayımlanmaya hazır hale getireceğiz.
Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-1'in beslenme ve diyetetik alanında eğitim-öğrenim gören öğrencilerimiz, çalışan diyetisyenler için yararlı bir kaynak olmasını diliyoruz.
- Prof. Dr. Muhittin Tayfur
Ankara, Nisan 2015