Beynimiz ile bağırsaklarımız arasındaki bağlantıyı hepimiz deneyimleriz; "doğru geldiği" için aldığımız kararlar, büyük bir toplantı öncesi midemize giren kramplar, stresli olduğumuzda karnımızın guruldaması bu bağlantının göstergeleridir. Bağırsak ile beyin arasındaki diyalog, Ayurvedik ve Çin tıbbı gibi eski tedavi gelenekleri tarafından kabul edilirken, Batı tıbbı beynin, bağırsakların ve bağırsak mikrobiyotasının birbirleriyle iletişim kurma biçimlerinin karmaşıklığını genel olarak dikkate almamıştır.
UCLA'da Stres Nörobiyolojisi Merkezi'nin direktörü olan Prof. Dr. Emeran Mayer, gelişmekte olan bu bilime devrimsel ve kışkırtıcı bir bakış açısı sunarak bize sağlığımızın sorumluluğunu üstlenmek , vücutlarımızın doğuştan gelen bilgeliğini dinlemek için bağırsak-beyin bağlantısının gücünden nasıl faydalanmamız gerektiğini öğretiyor.
Beyin-Bağırsak Bağlantısı, ağırlıklı olarak bitkisel beslenmenin bağırsak ve beyin sağlımız için neden önemli olduğunu, bağırsak-beyin gelişiminde erken çocukluk döneminin önemini ve çocuklarının iyi gelişmesine yardımcı olmak için ebeveynlerin neler yapabileceğini, aşırı stres ve kaygının gastrointestinal hastalıklar ve bilişsel bozukluklardaki rolünü, "içimizden gelen hisleri" nasıl dinleyeceğimizi ve vücudumuzun bize gönderdiği sinyallere nasıl dikkat edeceğimizi ve çok daha fazlasını anlaşılır bir dille açıklıyor.
"... Beyin-Bağırsak Bağlantısı çevremizdeki dünyaya ilişkin algımızın ve yorumumuzun gerçekte içimizde yaşayan mikroplar tarafından dikte edildiğini inanılmaz derecede mahcup edici bir şekilde ortaya koyuyor. Bu kitap, sağlıklı olmanın ne anlama geldiğini yeni baştan tanımlayarak bu amaca ulaşmanın araçlarını güçlü ve ikna edici bir şekilde sunuyor."
- David Perlmutter, Tahıl Beyin kitabının yazarı