Nuri Pakdil, 'Biat' adlı kitabında, Cumhuriyet dönemi edebiyatını ve yerli düşünceyi değerlendirir: "Cumhuriyet dönemi edebiyatı, Asya'dan, Afrika'dan, Ortadoğu'dan kopuk bir edebiyattır. Daha da kötüsü, Ortadoğu'yu yadsıma belgeleriyle doludur. Cumhuriyet dönemi edebiyatı, halkının inançları dışında, halkına karşı oluşan bir edebiyattır."
Biat I'deki şu tespit, Nuri Pakdil'in bütün eserlerini anlamamızda bize ışık tutmaktadır: "Yerli düşünce, edebiyatımızın umududur. Çünkü edebiyatımız yerli düşünceyle beslendikçe edebiyatla halkın ilişkisi doğallaşacaktır Ülkemizde edebiyatla birlikte gelen, yerleşen yabancılaşma, yine ancak edebiyatla ülkemizden atılacaktır."
- Ali Ulvi Temel
Nuri Pakdil'in Biat I, Biat II ve Biat III adlı kitapları birbirini tamamlar nitelikte. Bir bütünlüğün oluşması için, üç kitabın birlikte okunması faydalı olacaktır.
Yazarın kitaplarında vurgulamak istedikleri: Anamalcılığa karşı duruş, 1923 yabancılaştırma girişimleri, sömürünün karşısında ve emeğin yanında oluş, kirli mülkiyetin arındırılması, karasiyasa, yerli düşünce, kimliksizleşme, Afrika ve Ortadoğu şeklinde sayılabilir.
Tabiiki tamamı bunlar değil. Eserlerin ana damarları diyebiliriz bunlara.
- Mustafa Karadavut