Elinizdeki bu roman, otuz yıllık çalışmanın ürünü. 1990'lı yıllarda Göl Köy Enstitüsü çıkışlı 77 öğretmenimizle yapılan söyleşilerle iskeleti oluşan, kaynak araştırmasıyla zenginleştirilerek ete kemiğe bürünen bir kitap. Onların sıcacık anılarının, buram buram tüttüğü bir roman.
Ortaya çıkarıldıktan sonra yıllar geçtikçe önem kazanan enstitülerin, Kastamonu Göl ve Millî Eğitim Bakanlığındaki kuruluş ve işleyiş ayrıntılarını, akışı içinde izleyeceksiniz. "İş" içinde, "İş" aracılığıyla, "İş" için yapılan eğitim etkinlikleri… Kesilen tuğlalar, atılan temeller, yükselen yapılar, üretilen sebze ve meyveler, yeşeren bozkır, kitaplar, yazılar, korolar, şarkılar, türküler, derlemeler, denemeler, uygulamalar, özveriler… Özetle Tonguç Baba'nın düşüncelerine göre;
"Yaşamın kendisi 'İş'tir. İş hem araç, hem amaç hem de yöntemdir. İşi iyi yapmak, mesleği iyi yapmak demektir. İş; çalışmaktır, yaratmaktır, değiştirmektir, eylemdir."
Bu kitapta okuyacaklarınızın benzerleri tüm enstitülerde yaşanmıştır. Bakan Hasan Âli Yücel, Genel Müdür İsmail Hakkı Tonguç, enstitü müdürü, öğretmen, usta öğretici ve öğrencilerin aynı uğurda gece gündüz, kol kola harcadıkları yoğun çabanın romanı, işte elinizde.
Cumhuriyetimizin bir dönemini, toplumcu ve gerçekçi çizgiden çıkmadan anlatan, eşsiz bir belgesel.