''İşte bu hır gür içerisinde ben de oturdum meraklısı için bir bira kitabı yazdım. Meraklısı okusun, bira nasıl içilir öğrensin. Şişede durduğu gibi durmaz bira. Uysallığını kaybeder, ejderha oluverir birdenbire ve çarpar adamı. Hem öyle böyle değil, adamakıllı çarpar, küfelik eder. Amacım birayı anlatırken, tarihini, toplumsal geçmişini, yani biranın ardında yatan 'bira kültürünü' de bir hayat çeşnisi olarak okuyuculara sunabilmek. Amacım okuyanı asla bira içiciliğine özendirmek değil. Herkes kendi tercihine göre kendi yolunu kendi seçerken, hiç olmazsa bilerek seçsin diye konuyu olabildiğince açmak, Sümerler ve Eski Mısırlılar, bira bardağını gökyüzüne kaldırarak bir bakıma birayı Tanrılar'a adarlarmış. Sağ elim bu satırları yazarken, sol elimdeki üstü iki parmak köpük yapmış bira dolu bardağı yukarı kaldırıp 'şerefinize' diyorum. Sonra bardağı masanın üzerine koyup çanaktaki sıcacık tuzlu yer fıstığından bir tane alıp iki parmağımla ovalayarak kabuğundan arındırıyorum. Fıstığı ağzıma atıyorum. Biranın damağımda bıraktığı tat ile fıstığın tadı ben çiğnedikçe kaynaşıyor ve fıstığın bıraktığı yağ sanki bu harmanı kaymaklaştırıyor. İşte, hayatın yaşanmaya değer bir başka anı. İşte damağımda biraz öncekinden daha değişik bit tat.
Değmez mi bu anı doya doya yaşamaya?
Elinizde Türkiye'deki ilk telif bira kitabı. İçkilerin atası biranın tarihiyle başlıyor, Avrupa'dan ve Türkiye'den sonra sıra biranın üretimine, çeşitlerine ve sunuluşuna geliyor. Biranın yanında yenilecek yiyecekler, biranın keyfinin nerelerde çıkarılacağı, birahanelerin geçmişi ve başka ülke biraları da kitapta eksik değil. Evde bira yapmaya kalkarsanız yöntemleri, biranın iyisini ve özelini arıyorsanız ipuçları, bira kokteyli yapacaksanız tarifleri, web siteleri, uluslararası bira festivalleri, dünyaca ünlü dükkanlar... Hatta, bir gün gerekir diye bira argosu...
Hepsi deHarcıalem İçki Birakitabında. Hepsi de rakı, şarap ve meze kitaplarından bildiğiniz Deniz Gürsoy'un usta kaleminden.
İşte hepsi bu!