Bitkilerin kültüre alınması ile başlayan bitki ıslahı, başlangıçta, gıda ve giyinme amaçlı hedef bitkilerin seçimine yönelik faaliyetleri kapsarken; zamanla daha fazla verim, süsleme, boyama ve beğeni gibi çoğalan ve farklılaşan ihtiyaçlara yönelik olarak çeşitlenmiş ve genetik yanında daha önce kullanılmayan çok farklı bilim dallarının da dahil edildiği faaliyetler haline dönüşmüştür.
Islahçı ve araştırmacılar, çalışmalarında kullanım amacına bağlı olarak, kültürü yapılan bitki genotiplerinde gördükleri eksik ya da fazla bitkisel karakterleri tamamlama ya da elemine etme yoluna gitmişlerdir. Islahçılar, bu süreç içerisinde karşılaştıkları sorunları çözümleme yanında, mevcut bitkisel ürünleri çeşitlendirme ya da günümüz ihtiyaçlarına yönelik yeni bitkilerin kültüre alınması imkan ve olanaklarını da bulmak zorunda kalmışlardır.