Yarım yüzyıl boyunca istatistikçiler, âlimler ve siyasetçiler her gün biraz daha artan küresel nüfusun, sonunda dünya kaynaklarını tüketeceği uyarısında bulunmuşlardı. Uzmanların iddialarına göre küresel nüfus, artmak şöyle dursun ani bir düşüşe doğru dört nala koşmaktadır. Bu düşüş, birçok ülkede daha şimdiden başlamış durumdadır.
John Ibbitson ile Darrel Bricker Boş Gezegen isimli eserlerinde azalmış küresel nüfusun birçok faydayı da beraberinde getireceğini söylemektedirler: Daha az sayıda çalışan daha yüksek maaş talebinde bulunabilecek, çevre sorunları düzelecek, açlık riski bile ortadan kalkacak, ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki düşen doğum oranları kadınlar için daha fazla güç ve otonomi manasına gelecek. Ama ufukta muazzam karışıklıklar da görünmüyor değil. Bunun etkilerini Avrupa'da ve Asya'nın bir kısmında -yaşlanan nüfus yapıları ve iş gücü azalışları ekonomiyi zayıf düşürür ve kamu sağlığı ile sosyal güvenlik üzerinde yıkıcı talepler doğurur- hâlen görmekte olduğumuzu da söyleyebiliriz.
Özenle araştırılarak ortaya konmuş ve saygı uyandıran bir eser diyeceğimiz Boş Gezegen, önleyemeyeceğimiz ama istediğimiz takdirde şekil verebileceğimiz bir gelecek vizyonu ortaya koymaktadır.