Bridge to Advanced Grammar, orta düzeye gelmiş bir dil öğrenicisini (language learner) İngiliz dilbilgisi kazanımları açısından ileri seviyeye taşımak için hazırlanmıştır. KPDS, ÜDS ve YDS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarına hazırlanan kişilerin öncelikle kendi seviyelerini iyi bilmeleri, sonra ise bu seviyeye uygun materyallerle hazırlık çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir. Dilbilgisi ve sözcük dağarcığı açısından orta seviyeye henüz gelmiş pek çok kişi, İngiliz dilini çok iyi bilen ve KPDS gibi ağır yeterlilik sınavlarından çok yüksek puanlar alan kimseler tarafından önerilen bazı kitaplarla zamanlarını boşa harcamaktadır. 'İngilizce yeterlilik' gibi büyülü sözcüklerle sunulan bu tür kitaplar genel olarak bilmeyenlere öğretici değil, İngilizce dilbilgisi yönünden zaten ileri düzeyde olanlara "sizin bildikleriniz bunlar" dercesine bilgi listeleyici bir yapıdadırlar. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, bu tür kitaplar genellikle maksat anlatan dilbilgisi kalıplarını listeliyor ve lütfederse birer örnek veriyor. Kalıpların anlamları ve onları pekiştirecek alıştırmalar sunulmuyor. Bir kısmı da orijinal İngilizce kaynaklardan alınmamış, suni tümceleri alıştırma olarak veriyor. Bu tür eksiklikler sebebiyle, bu kitaplardan sınavlara hazırlananlar, gerçek sınavlarda tamamen farklı soru biçimleriyle karşılaşıyorlar. Oysa uygun bir kitapta konu anlatımını izleyen alıştırmaları yaparken öğrendiğiniz sözcükler gerçek sınavda işinize yarayacak zenginliğe sahip olmalıdır. Bu nedenle elenizdeki kitapta sunulan alıştırma ve testlerin büyük çoğunluğu İngilizce gazete, dergi ve roman gibi orijinal kaynaklardan seçilen cümlelerin işlenen konuya uygun hale getirilmesiyle oluşturulmuş ve dilbilgisinin yanı sıra hedef sözcüklerin kazanılması amaçlanmıştır.
Bu kitap, orta seviyede İngilizce bilgisine sahip kişileri üst seviyeye taşımak amacıyla, iki yıllık titiz bir çaba sonucu hazırlanmıştır. Doçent olmak için yıllarca KPDS veya ÜDS sınavlarına giren, ancak 65 puan alamayanların; doktoraya devam edebilmek için KPDS'de 50 puan barajını aşamayanların; üniversitelerin hazırlık sınıflarını atlamak için 80 puan almak için çabalayanların ya da yurtdışı görevlendirmeler için 70 puan almak amacıyla çalışanların, İngilizce seviyeleri çok yüksek kişilerin beğendikleri ve kendi bilgilerini teyit için göz attıkları kitaplara yönlendirilmesi gittikçe büyüyen bir mağdur kitlesi yaratmıştır. Bridge to Advanced Grammar, bu sorunun çözümüne yardımcı olmak, sözüm ona iyi kitapları zamansız seçerek orta seviyede takılıp kalanlar için bir çıkış yolu olarak tasarlanmıştır.
Bu kitap üç temel üzerine inşa edilmiştir:
1) Detaylı Türkçe anlatımla İngiliz dilbilgisi konularını kavratmak.
2) Ünite sonlarında çoktan seçmeli testler yoluyla kitap kullanıcısını test ortamına sokmak.
Ünitelendirilmiş her konuyla ilgili ünite sonlarında verilen çoktan seçmeli testler yetersiz bulunabilir. Bunu aşmak için yazara ait konu bazlı dilbilgisi testlerinden ve sınav soru tiplerinden oluşan İngilizce Testler ve Sınav Rehberi (Pelikan Yayınevi) kitabı önerilebilir.
Kitabın içeriğine daha ayrıntılı olarak bakacak olursak, İngilizcedeki kiplerden ilgeçlere kadar tüm konular 17 ünitede sunulmuştur. Her ünitede işlenen temel konunun alt unsurlarına yönelik doyurucu sayı ve çeşitlilikte alıştırma çözme imkanı sağlanmış ve ünite sonlarında çoktan seçmeli tekrar testleri verilmiştir. Her üniteyi çalışıp sondaki genel tekrar testini çözdükten sonra daha fazla test çözmek için yine yazarın yukarıda sözü geçen kitabından faydalanabilirsiniz. Pek çok kitapta ekler başlığı altında kitap sonunda verilen belli özelliklere sahip fiil listeleri (gerund ya da infinitive alan fiiller vb), belli ilgeçler alan ve fiilden türemiş sıfatlar (past participle adjective + preposition vb) bu kitapta konu işlenirken verilmiştir. Böyle yapmamızın amacı takip eden alıştırmaları yapmadan önce kullanıcının bu listeleri öğrenmesinin şart olduğu mesajını vermektir.
Biz dilin bilinçli şekilde öğrenilmesini savunuyoruz. KPDS, ÜDS, YDS'nin anahtarı, denklemi, formülü gibi kitaplarla on binlerce 30-40'lı puanlardaki adaya yıllarca yalancı umutlar aşılanmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Gramer bilgisi çok az olan birçok kişi bu tür kitaplardan alıyor, kendine söylenen ya da anlatılan tekniklerle parça tamamlamaya, paragraf bütünlüğünü bozan cümleyi bulmaya, ağır metinlerle ilgili soruları çözmeye çalışıyor. İşin bize en garip ve acınılacak gelen bir yönü de şudur: Uzun süre KPDS veya ÜDS'den kendine yetecek puanı alamamasına rağmen falanca ya da filancanın süper kitabı "bende de var" diyerek kendilerini avutanlar var. Bu kitaplardan çok iyi olanlar elbette var. Ancak önce onları kavrayacak dilbilgisi ve sözcük bilgisine kavuşmak şartıyla. Anlamı itibariyle orta seviyeden üst seviyeye geçişi ifade eden Bridge to Advanced Grammar, kimisi aslında çok iyi olan ama zamansız çalışılmaya başlanıldığı için eleştirdiğim kitaplardan önce mutlaka çalışılması gereken bir kitaptır.
KPDS, ÜDS, YDS gibi bir İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olmak için çalışan orta veya orta altı seviyedeki arkadaşlar ve öğrencilere tavsiyem özetle şudur:
1) Bir yıl kadar bu kitap (Bridge to Advanced Grammar) ya da eşdeğer başka bir kitaptan İngilizce dilbilgisine hakim olacak şekilde çalışın.
2) Daha sonraki yıl ya da yıllar sınavlarda çıkan soru tipleriyle ilgili becerilerinizi geliştirmek için hazırlık testleri ve gerçek sınavları çözün.
3) Test çözdükçe hızlı test çözme tekniklerinin kendiliğinden farkına varsanız da, yukarıda zamansız çalışıldığı için eleştiri getirdiğimiz hızlı soru çözme teknikleri ve stratejileri iddiasını taşıyan kitaplardan uygun olanlarına yönelin.
Başta KPDS, ÜDS, YDS sınavlarına hazırlananlar olmak üzere İngilizce dilbilgisi açısından kendini ileri seviyeye ulaştırmak isteyerek Bridge to Advanced Grammar kitabını kullanan tüm arkadaşlara faydalı olmayı tüm kalbimle arzu ediyorum.
Kitabın sonraki baskılarını geliştirici, yapıcı eleştiriler için [email protected] adresine ileti gönderebilirsiniz.