CHP'nin programını, örgüt yapısını, söylemini, çalışma tarzını sol, sosyal demokrat bir bakış açısıyla yenilemesi artık kaçınılmazdır. Yenileme en geniş katılımla, aşağıdan yukarıya doğru yapılacak demokratik ve saydam tartışmalar yoluyla ve bir zaman planına bağlı şekilde yapılmalıdır.
Çağdaş demokrat anlayış, partilerde ve her türlü örgütlenmede, tek bir kişiye bağımlılığı, liderin "kurtarıcı" olarak ortaya çıkmasını reddediyor; bunu kişiyi yabancılaştıran bir süreç olarak görüyor. Sosyal demokrasinin "şaşmaz pusulası" olan evrensel değerleri eşitlik-özgürlük-dayanışma ile insana ve emeğe önem veren yaklaşımı, partinin iç çalışmalarında da yol gösterici oluyor.
Toplum için eksiksiz bir demokrasiyi savunan/vaat eden bir partinin, demokrasiyi ilk önce kendi içinde uygulaması, partinin ideolojisi, hedefi ve kimler için siyaset yaptığı, hangi bağdaşıklıklarla yol yürüyeceğinin son derece net olması gerekir. O nedenle CHP bir yandan, otoriter tek adam rejimine karşı demokrasi güçlerinin işbirliği ve dayanışmasını genişleterek sürdürmeli, diğer taraftan da geniş bir reform başlatmalıdır.