Kaleme alınan bu kitap, 1994 yılıdna ilk baskısı yapılan "Çevre Sorunları" adlı eserin güncelleştirilmesi sonucu ortaya çıkmış olmasına rağmen, hem içerik hem de hacim bakımından ondan çok farklı olmuştur. Bu nedenle, adının da değiştirilerek "Çevre Kimyası" olması daha uygun bulunmuştur.
Bu kitap çevrenin korunması amacıyla çıkarılan kanun, tüzük, standart ve yönetmeliklerden söz etmez. Ayrıca pek çok klasik ve modern analiz metotları ihtiva etmesine rağmen, bir analiz kitabı da değildir. Ancak kitapta verilenlerin hemen hepsi analizle bulunmuş ve evrensel hale gelmiş temel bilgilerdir. Keza verilen metotlar da hep evrensel metotlardır.
Sunulan kitap 25 bölümden meydana gelmektedir. Bölümler çevre kimyasına giriş mahiyetinde olan genel bilgileri, çevrenin kirlenme şekillerini, çevre kimyasında çok yararlanılan evrensel metotları, çevrede geçen önemli reaksiyonları ve olayları, çevre kimyasıyla ilgili temel bilgileri, doğal ve atık suların artırılmasını ve atıkların değerlendirilmesini, atmosferde cereyan eden enteresan olayları, güneş enerjisi transferini, doğal radyoaktivite ve endüstriyel ekolojiyi ihtiva etmektedir.