Kitap, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çevre politikasının temelleri olarak nitelendirdiğim ekoloji, ekonomi, felsefe, hukuk, uluslar arası ilişkiler ile ilgili konuları içermektedir. Bölümün ilk makalesi, Kennett'in " Çevre ve Kentlerin, Ulusların ve Uygarlıkların Çöküşü" başlıklı makalesinin özet bir çevirisidir.
Makale, tarihe yeni bir bakış açısını içeren ekolojik teorilerin bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Modern bilim ve ekoloji; ilerlemecilik ve ekolojik kriz; çevre hakkı; ekonomik büyüme ve büyümenin sınırları; tüketim toplumu; uluslar arası çevre hukuku ile ilgili makaleler bölümde yer alan diğer çalışmalardır.
İkinci bölümde çevre politikası yaklaşımları ele alınmıştır. Çevre politikası açısından serbest piyasa çevreciliği, sürdürülebilir kalkınma ve radikal ekoloji olmak üzere üç farklı yaklaşımın olduğu söylenebilir. Her bir yaklaşım; düşünsel ve etik temelleri, çözüm önerileri ve uygulama araçları açısından ele alınmıştır. AB ve Türkiye çevre politikaları ile ilgili olarak, bölüm sonunda okuma metinleri verilmiştir.
Üçüncü bölüm ise çevre politikası uygulamalarını içermektedir. Kamu yönetimi açısından etken bir çevre yönetimi için en az düzeydeki gereklilikler, işletmeler düzeyinde çevre yönetim sistemi ve çevre politikası uygulama araçları bölümün konularını oluşturmaktadır.