2019 yılında, nedeni bilinmeyen bir hastalık olarak ortaya çıkan Covid-19, dünyada başta sağlık olmak üzere birçok alanda, geri dönüşü olmayan değişim ve dönüşümü de beraberinde getirmiştir. Her ne kadar temelde sağlık sorunu olarak görülse de Covid-19'un; sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal birçok alanda, derin etkileri olmuştur. Covid-19 pandemisi, özellikle can kayıplarının yanı sıra toplumsal izolasyona neden olurken gündelik alışkanlıkların yanında insanların, hayat rutinlerini yeniden gözden geçirmek zorunda bırakmıştır.
Nüfus yoğunluğu yüksek olan kentler, Covid-19 pandemi sürecinden en fazla etkilenen alanlar olmuştur. Kentlerde, öngörülemez nitelikteki vaka artışı, hizmet taleplerinin karşılanmasında zorluklar yaşanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, hizmetlerin, daha hızlı, etkin ve verimli gerçekleştirilmesi amacıyla yerel yönetimler, pandemi sürecinin önemli aktörlerinden biri hâline gelmiştir.
Covid-19'un Gölgesinde Bir Kent: Büyükçekmece isimli bu eserde, Covid-19 krizine karşı yerel düzeyde politika ve strateji oluşturma çalışmaları, multidisipliner yaklaşımlar ekseninde yer bulmuştur. Covid-19 pandemisi sürecinde iyi uygulama örneği olarak ele alınan Büyükçekmece Belediyesi, yerel halkın kentsel hizmet taleplerine hızlı ve etkili bir biçimde yanıt verebilmek için planlama yaparak bilgilendirme faaliyetlerinden halk sağlığına yönelik faaliyetlere, eğitim-kültür ve spor faaliyetlerinden denetim hizmetlerine kadar birçok alanda, yerel ölçekte örnek uygulamaları hayata geçirmiştir.
Gelecekte böylesi felaketler için kaynak olabilecek olan bu eser, sadece Büyükçekmece Belediyesinin pandemi sürecindeki çabalarını değil aynı zamanda yerel yönetimlerin, pandemi sürecinde nasıl bir mücadele yaşadığının ve toplumun ihtiyaçlarının nasıl karşıladığının anlaşılması açısından örnek olabilecek önemli bir çalışmadır.