Steve de Shazer, kapıyı açmak için kapı kilidini sürekli ve devamlı incelemenin kapıyı açmaya yardımcı olamayacağı gibi yaşadığımız veya karşılaştığımız sorunları sürekli şikâyet etmenin de çözüm olmayacağı düşüncesinden hareketle çözüme gidecek yolun "kapı kilini incelemek"ten değil kilidi açacak bir "anahtar"dan geçtiğini vurgulamıştır. Çözüm odaklı aile danışmanlığının temel felsefesini oluşturan bu ifadeden yola çıkılarak hazırlanan bu çalışma; çözüm odaklı aile danışmanlığı alanında lisans/lisansüstü düzeyde kullanılabilecek hem akademik bir kitap hem de uygulamalı bir ders kitabı özelliği taşımaktadır. Bu yönüyle sosyal hizmet, aile danışmanlığı, psikolojik danışmanlık ve rehberlik ile psikoloji alanında öğrenim görenler başta olmak üzere akademisyenler ve profesyonel meslek elemanlarının kullanabileceği bir rehber niteliğinde hazırlanmıştır. Bu yönü ile kitabın bilim ve uygulama alanında önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Bu kitap, ülkemizde çözüm odaklı aile danışmanlığı yaklaşımının terapötik seanslar şeklinde yapılandırıldığı ve çözüm odaklı aile danışmanlığında kullanılan temel tekniklerin detaylı bir şekilde örnekleriyle yer verildiği ailelerle sosyal hizmet ve aile danışmanlığı alanında ilk uygulamalı çalışmadır.
Kitabın, sosyal hizmet bilim ve uygulama alanı başta olmak üzere toplum bilimleri ve davranış bilimleri alanlarında çalışan tüm profesyonellere ve tüm okurlara katkılar sağlaması temennisiyle…