1928'de kurulan Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin 90 yıllık mazisini gözler önüne seren bu eser, derneğin sadece yoksul kadınlara ve muhtaç durumdaki vatandaşlara yardım amacıyla kadınlar tarafından kurulmuş bir dernek değil, yurt geneline yayılmış şubeleri ve yardım faaliyetiyle Türkiye'de ve dünyada birçok ilki gerçekleştirmiş Türkiye'nin ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu ortaya koyuyor.
Dernek yurt içinde ve yurt dışında "yardıma muhtaç insan kalmayana kadar" çalışmayı amaç edinmiş ve hem faaliyetleri hem de genel başkanlarının söylemleriyle çağdaş toplumlarda yardımın ancak özgürce yapılacağını ve bunun için demokrasinin ve cumhuriyetin önemini sık sık vurgulamıştır. Ayrıca "emek karşılığı yardım" ilkesi ile insan onurunu korumayı ve her yıl verdiği Atatürk Eğitim Bursu ile de insana yatırım yapmayı hedeflemiştir.
Kuruluşundan itibaren yoksul kadınları olduğu kadar yurt çapında yardıma muhtaç herkesi eğitim, sağlık ve çalışma yaşamında destekleyen Türkiye Yardım Sevenler Derneği, daha sonraları devlet tarafından da benimsenecek birçok sosyal politikanın ortaya çıkmasında öncü bir rol üstlenmiştir ve geleceğe okul, yurt, huzurevi, sağlık ocağı gibi birçok kalıcı eser bırakmıştır. Cumhuriyetle hemen hemen yaşıt olan ve "Cumhuriyetle Büyüyen" Türkiye Yardım Sevenler Derneği, faaliyet alanları, bütçesi ve neredeyse bir asırlık tarihiyle bugün halen Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir.
Elinizdeki kitap ile hem Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin geçmişinden bugüne geçirdiği birçok önemli aşamayı alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin kaleme aldığı makalelerden okuyup öğrenme fırsatını bulacak hem de derneğin arşivlerinden çıkmış yüzlerce resmi inceleyip derneği daha da yakından tanıyacaksınız.