Dede Korkut olarak anılan ve Oğuzlar'ın destanlarında önemli bir yere sahip olan bu bilge kişinin hayatı hakkında tarihî kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. Kitapta dört defa "ata" unvanıyla anılan Dede Korkut, Oğuz destanlarının anlatıcısıdır ve Oğuz Türklerinin bilge kişisi olarak kabul edilir.
Reşîdüddin'in Câmi'u't-tevârîh eserinde Dede Korkut, Bayat boyundan gelirken, Ebülgazi Bahadır Han'ın Şecere-i Terâkime adlı eserinde ise Kayı boyuna mensup olarak gösterilir. Diğer kaynaklarda da Dede Korkut'un Oğuz beylerinin yanında bir bilge olarak yer aldığı belirtilir. Örneğin, Bahrü'l-ensâb eseri Dede Korkut'u, Bayındır Han ve diğer Oğuz beylerinin "şeyhi" olarak tanıtır.
Tarihî kaynaklara göre Dede Korkut, Oğuzlar'ın önemli hükümdarlarına danışmanlık yapmıştır. Câmi'u't-tevârîh'te, Oğuz hükümdarlarının onuncusu olan Kayı İnal Han'ın başmüşaviri olduğu belirtilir. Ayrıca, Oğuz kütüğüne göre on dördüncü hükümdar olan ve doksan yıl boyunca hüküm süren Kanlı Yavguy da, Dede Korkut'u hayatı boyunca danışmanı olarak yanında bulundurmuştur.