Bu küçük kitap, esas itibariyle 1971-1973 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile, Kara Harp Okulu'nda verdiğim Genel Kamu Hukuku ders notlarından oluşmuştu. 1974 sonrasında Ankara Hukuk'taki 'Genel Kamu Dersleri'nde keza Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki (1998-2001) derslerimde bu ders notlarını kullandım.
Bu küçük kitap, aslında bir 'Giriş'tir. Genel Kamu Hukuku dersleri için yeterli olduğu söylenemez. Genel Kamu Hukuku kavramı, derslerinin içeriği, çok değişti. İlk baskıdaki ön sözümde de değindiğim gibi, Genel Kamu Hukuku'nun Siyasal Bilim, Siyaset Sosyolojisi ile bağlantıları güçlendi. Sosyal bilimlerinin diğer şubelerindeki gelişmelerin de etki alanı içinde kaldı Genel Kamu Hukuku…
Devlet yapılanmasının, oluşumunun sosyal gerçeklikte ve tarihsel evrim ve gelişim çizgisinde ilk izlerinin bulunması bilinmesi, 1970'lerin sonlarından itibaren hızlandı. Siyaset Bilimi'ne yakın ve yatkın bir kamu hukukçusunun özellikle Devlet'in kaynağı, ilk kez ortaya çıkışı ile ilgili antropoloji, arkeoloji ve kültür sosyolojisinin yeni edinilmiş verilerinden yararlanması, yeni ufuklar yarattı. 'Erken Devlet' araştırmaları, bulguları, Devlet'in kaynağı ve ilk kez ortaya çıkışı konusunda ayağı yere basan yeni açıklamalara yeşil ışık yaktı. Uzatmaya gerek yok: 1970'lerde bir Göbekli Tepe kazısı ve bulguları ortaya çıkmamış, tarihin başlangıcı ancak M.Ö.5000'lere endekslenmişti. Değerli öğrencilerim, Doç. Dr. Abdurrahman Saygılı ile Yard. Doç. Dr. H. Gökçe Zabunoğlu'na, düzeltmelerdeki katkıları ile bu eseri derslerde kullanılmak üzere ısrarlı istemleri ve her şey için teşekkür ederim.