Diplomasi, ulusların politikanın diğer sosyal gerçekleri gibi evrimsel bir dönüşüm geçiriyor. Evrimin ayırt edici aşamalarından biri Soğuk Savaş sonrası hız kazanan ve etki alanı genişleyen çok boyutlu küreselleşmedir. Bu dönem karmaşık karşılıklı bağımlılık ve karşılıklı bağlantılıkla betimlenen bir dünya inşa ederken diplomaside radikal değişimlere yol açıyor.
Diplomasideki yenilikler özünden iletişim teknolojisindenki gelişmeler sonucunda devletler, uluslararası kuruluşlar ve toplumlar arasında temasların doğrudan yapabilmesi ve diplomasinin uygulama usullerinde ortaya çıkan değişimlerdir.
Bu kitapda, temelde diplomasinin zaman içerisinde geçirdiği değişimi tespit etmek, yeni pratiklerin ayırt edici özellikleri anlaşılır kılmak ve Türkiye'de diplomasi çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlarıyla kaleme alındı.
Kitapta öncellikle tarihsel kökleri ile kavramsal bir tartışma yapılırken diplomasi teriminin etimolojik kökeni ve dönüşümü tespit ediliyor, kavramsal olarak yüklenen anlamları gün ışığına çıkarılıyor ve kavramın farklı kullanımları irdeleniyor. Bu tür bir çabada, diplomasinin Uluslararası İlişkiler Teori kapsamında ve dışında kurumlaştırma arayışlarına göz atma gerekliliği dikkate alınıyor. Kitabın ilerleyen bölümlerinde ise çeşitlenen aktörler, genişleyen konular ve değişen yöntemlere odaklanarak çağımızın diplomasi uygulamalarına mercek altına alıyor.