Günümüz kapitalizmini anlamada Marx ne kadar önemliyse, diyalektik de Marx'ı anlamakta o kadar önemli. Diyalektiğin Dansı'nda Marx'ın yönteminin analitik yapısını açıkça ortaya seren Bertell Ollman, bu kez Diyalektik Soruşturmalar'da temel toplumsal sorunlar karşısında diyalektiğin nasıl işler kılınabileceğini tartışıyor. Kitap bir yandan Marx'ın teorisinin ve yönteminin temel öğelerinin hem sade hem de derinlikli bir çözümlemesini yürütürken, diğer yandan bu teori ve yöntem üzerinden, üniversite, devlet, sınıf, ideoloji, ütopya, cinsellik ve hatta basketbol(!) gibi başlıkları günümüz kapitalizmi ve gelecekteki sosyalizm tahayyülü ile ilişkili biçimde inceliyor.
Kitabı özgün kılan şey bir yanıyla diyalektiğe "yeni başlayanlar" için bir el kitabı diğer yanıyla da Marksizm üzerine daha derin tartışmalar için bir rehber olma özelliğini taşıması.
Bertell Ollman'ın bizzat Türkiyeli okurlar için yeniden düzenlediği ve güncellediği Diyalektik Soruşturmalar yazarın yayınevimiz tarafından yayımlanan diğer eseri olan Diyalektiğin Dansı'dan tarif edilen "figürleri" pratik hayatın çeşitli başlıklarında "prova" ediyor.