Türkiye devrimci hareketi bugüne kadarki tarihindeki en kitlesel biçimine Devrimci Yol'la ulaştı. Devrimci Yol, Türkiye'nin dört bir yanındaki güçlü devrimci kaynaklara dayanarak gelişen ve örgütlenen merkezi bir devrimci hareketti. Bu süreçte çok sayıda özgün deneyim oluştu. Diyarbakır Devrimci Yol deneyimi de bunlardan biri.
1976'da Devrimci Gençlik örgütlenmesiyle başlayan ve 1985'teki "kırdan çekilme" kararıyla noktalanan bu deneyimin açığa çıkarılmamış önemli bir yanı var. Diyarbakır Devrimci Yol, Devrimci Yol'un 12 Eylül sonrasında en uzun süreyle ayakta kalan örgütlenmesidir. Kır gerillasının en uzun süre ayakta kalan lojistik ve ilişki merkezi Diyarbakır'da oluşturulmuştur. 1980'den 1984'e kadar dört yıl boyunca kayıplara ve yakalanmalara karşın ayakta kalabilen, işleyişini, bütünlüğünü koruyabilen, mücadele görevlerini yerine getirebilen bir devrimciler örgütü birimi. Bu birim, Devrimci Yol'un '80 öncesinde Ağrı, Van, Muş, Bitlis, Siirt, Urfa, Mardin'e uzanan Diyarbakır "bölge" örgütü ile Malatya, Elazığ, Dersim örgütlenmelerinin mücadelelerinin kesişme noktasında oluştu.
Bu kitap, Türkiye ve Kürdistan devrimci süreçlerinin önemli bir tarih kavşağında iki tarihi kesiştirme imkanına sahip bir şehirde, açık faşizmin azgın saldırganlığı altında yürüttüğümüz devrimci yeraltı mücadelesinden hatırladıklarımızla oluşturuldu. Yapabildiklerimizin onurunu, yapamadıklarımızın sorumluluğunu omuzlamak ve yitirdiğimiz yoldaşlarımızın büyük hatırasıyla birlikte gelecek kuşaklara aktarmak için…