Mezopotamya: Yunan Sanatının Kaynağı
"Yunanlılar Yakın Doğu'dan çok şey öğrendiler ama kısa sürede insanlığın entelektüel liderliğini de ele geçirmeyi başardılar. Ardından Batı medeniyetinin beşiği hâline gelen tamamen yeni bir dünya yarattılar."
• Yunan sanatı nasıl ortaya çıktı?
• Mezopotamya medeniyetlerinin Yunan sanatı üzerindeki etkileri nelerdi?
• Yunan heykellerindeki Yakın Doğu etkileri nelerdi?
• Fenike alfabesi ve Yakın Doğu mitolojisi Yunan kültürünü nasıl dönüştürdü?
Türkiye'de arkeoloji denince akla gelen ilk isimlerden Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal, Doğu ve Batı kitabında Antik Yunan'ın sanat ve kültür mirasının kökenlerini ararken, Akdeniz ile Yakın Doğu'nun zengin ve karmaşık ilişkilerini de ele alıyor. Neo-Asur'dan Babil'e, Aramilerden Neo-Hitit'e, Fenike ve Suriye'ye kadar Yunan sanatının nasıl şekillendiğini ve diğer medeniyetlerle olan etkileşimlerini ustalıkla anlatıyor. Akurgal, sanat tarihinden arkeolojiye kadar geniş bir yelpazede Yakın Doğu'nun başlıca sanat merkezlerini, önemli sanat eserlerini inceliyor.
Bu kitapta Mezopotamya sanatının geçirdiği üslup evrelerini ve bu evrelerin Yunan sanatı üzerindeki etkilerini okuyacaksınız. Akdeniz ve Yakın Doğu'nun zengin ve karmaşık ilişkilerini derinlemesine inceleyen Akurgal, medeniyetler arası ilişkileri anlamak ve Batı medeniyetinin temellerine dair derinlemesine bir anlayış kazanmak isteyenler için eşsiz bir rehber ortaya koyuyor.
Çok sayıda görseliyle; sanat tarihi meraklıları, arkeologlar ve kültürel mirasa ilgi duyan herkes için bir hazine değerinde olan ve yayınlandığı zaman büyük ses getiren Doğu ve Batı; İngilizceye, İtalyancaya ve Fransızcaya çevrilmişti. Şimdi ise ilk kez Türkçe olarak okuyucusuyla buluşuyor!