Varlığın temelde iki karşıttan oluşması, hayata bakış açımızı da en temel seviyeden belirlememiz gerektiği gerçeğini ortaya koyar. Bu bakış açısının yakalanması, hayatımızda çaba gösterdiğimiz birçok probleme daha derin bir kavrayış sağlar. Düalizm, ontolojinin dışında etik, bilim felsefesi, metodoloji gibi felsefenin diğer disiplinleri de farklı noktalardan yaklaşmamızı sağlar.
Bu felsefi yaklaşım, hayatımızdaki en sıradan olaylardan, en çetrefilli uğraşlara kadar uzanır. Varlığın en temelde iki karşıttan oluşması, sonuç olarak her alanı da ilgilendirir.
Bu kitapta cevap aranacak bazı sorular şunlardır: Düalist kozmolojinin mekanizmaları nelerdir? Hayatta denge sağlamak neden önemlidir? Düalist kozmoloji nasıl bir izafi varlık ortaya çıkarır? Düalist kozmoloji hayatımızda nasıl kullanılmaktadır? Kişisel özellikler mekâna göre nasıl farklılık gösterir?
Mutluluk neden hedef olamaz? Kötülük problemi tartışmaları neden anlamsızdır? Düalist kozmoloji fizik yasalarına nasıl temel sağlar? Canlıların fonksiyonlarının temel yapısı nasıldır? Canlı popülasyonları nasıl dengelenir? Bilim nasıl ilerler? Bunlar ve benzeri sorulara bu kitapta cevap veriliyor.