Dünden Yarına İz Bırakanlar, düşünce hayatımızın önemli portrelerini en özet ama en tafsilatlı biçimde bize anlatıyor. Bu çalışmada Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarında yaşayan Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin gibi isimler yanında yakın döneme görüşleriyle damgasını vuran Peyami Safa, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu gibi isimlerin dünya görüşleri deneme tarzında ele alınmıştır.
Kitapta ele alınan isimlerin özellikle genç kuşaklar tarafından bilinmesi Milli eğitim bakanlığının da son zamanlarda önemsediği bir husus olması ayrıca çalışmayı önemli kılmaktadır.
Çağdaş Türk düşüncesi ve edebiyat tarihi, bize ait sözün söylenmiş tarihidir. Her bir kalem erbabı, yeni kuşaklar için keşfedilmeyi bekleyen bir kıta gibidir. Gerek yakın tarihimizin edebi izleğini çıkarmak, gerekse toplumun geçtiği aşamaları fikir adamlarının çizdiği haritalar üzerinden okumak için, her biri birer ekol olmuş tefekkür erbabını tanımak yeterlidir.
Yusuf Tosun, büyük bir emek ve titizlikle, bize ait sözü dillendirmiş olan mütefekkirleri ilk defa derli toplu bir şekilde bir arada ele alarak, Dilimize çok önemli bir eser kazandırdı. Farklı üslup ve bakış açılarına sahip olan ama özünde bizi değişik yönlerden anlatan ve öğreten üstatları, estetik, kalite ve mana özelliklerine sahip söz işçilerini bir arada bize tanıtıyor. Eserlerini okumadan önce, bir fikir ve edebiyat perspektifi kazanmamız için adeta bir yol haritası veriyor. Düşünce adamlarının ve edebiyatçılarımızın özenle seçilmiş meşale isimleri üzerinden tefekkürün kalesine usulca girebilmemizi sağlıyor.
İz bırakan büyük şahsiyetler ve onların eskimeyen eserleriyle tanışmak için elverişli bir kılavuz sunuyor.' Ahmet Özcan'ın Kitabın önsözünde dile getirdiği bu görüşler çalışmayı dikkate almamızı gerektirir.