Neden Dünya Siyasetinde Afrika?
Neden "Dünya Siyasetinde Afrika"? Örneğin The Economist dergisi 2000'de "The hopeless continent" (ümitsiz kıta) olarak attığı başlığını, 2011'de "Africa rising" (Afrika yükseliyor) olarak güncelliyor; kıtanın nüfusu bir milyarı geçiyor ve artık dünyada gelişen ilk 10 ekonomiden yedisi Afrikalı bir devlete ait oluyor.
Dünyada Afrika çalışmalarının sayıları artmakta ve çok ciddi bir literatür oluşmaktadır. Sadece Fransız, İngiliz veya diğer Avrupalı (geçmişte sömürge sahibi devletlerden) değil, Çinli, Hindistanlı, ABD'li, Brezilyalı vb., Afrika konusuna ehemmiyet veren bilim insanları çoğalmaktadır.
Başlangıç noktasında olan Türkiye'de Afrika çalışmalarına ilişkin Dünya Siyasetinde Afrika adlı seri, 2014 yılından başlayarak literatüre Türkçe dilinde katkılar sunmayı hedeflemektedir. Seri'nin bu ilk kitabında, kıtaya ait farklı konular alanında yetkin isimler tarafından ele alındı. Fark edilebilir ki kimi çalışmalar, kulvarında ilk olmaya namzetler.
Bu çalışma için seçilen temel başlık ve temalar ise şu şekilde ifade edilebilir:
- Afrika'nın Panoraması: Başlıca Siyasal-Ekonomik-Sosyal ve Kültürel Özellikler
- Afrika'nın Küresel Aktörler ile İlişkileri: Çin ve ABD
- Kıta Ülkelerinin Analizi: Cezayir ve Angola
- Kıta'da Temel Sorunlar: Mali'de Tuareg İsyanı, Darfur Sorunu, Eş Şebab ve Boko Haram Terör Örgütleri ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Çatışmalar
- Afrika'da Eğitim ve Kalkınma: Güney Afrika, Nijerya ve Gana Örneği
- Kıta'ya İlişkin Çeşitli Konular: Kenya Siyasal Sistemi ve Afrika'da İnsan Güvenliği
- Afrika'da Ekonomi: Dünya Ticaretinde Afrika ve Afrika'da Bir Başarı Hikâyesi: Botsvana
- Afrika-Türkiye Arasında İlişkiler: Siyaset ve Ekonomi