"Hayata kayıtsız kalmak" beni hiçbir zaman tatmin etmedi. Bana göre eleştirel, tarihsel ve ampirik çalışma yapmak için, her birisi de bu toplumun esaslı ve dürüst bir değerlendirmesine dayanan en az dört sebep var. Bunlardan ilki, eleştirel gelenekleri topluca bir saldırıyla karşı karşıya kaldıkları dönemde canlı tutmaktır. Bizler, kolektif hafızanın yitirilmesine karşı gözümüzü sürekli açık tutmalıyız, özellikle de neoliberal ve yeni muhafazakârların (neoconların) güçlü bir şekilde üniversiteleri ekonomik gerekliliklere hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırma, yeniden oluşturma girişiminde bulundukları bu dönemde. Michael Apple (Eğitim ve İktidar).
EĞİTİM, DEVLET, İNSAN 100 yılın Türkiye eğitim gerçekliğini ve birikimini, Türkiye'deki kapitalizmin ayrımcı ve eşitsiz eğitim pratiklerini, sorun yumaklarını, bu birikimin toplumsal, tarihsel dinamiklerini analitik ve tarihsel süreç içinde anlaşılır kılmaya çalışıyor. Kitaptaki yazılar, Türkiye'de eğitim düzeninin önemli alt alan ve boyutlarını ve bunlarla ilgili eğitim politikalarını toplumdaki egemenlik ve güç ilişkilerinin karmaşık yapısı içinde ve sınıflar ve egemenlik ilişkileri ile olan yakın bağlarını açığa çıkararak irdeleyen ve tartışan makalelerdir.
Toplumu şekillendirmekte önemli rol oynadığını kabul ettiğimiz eğitim alanında nelerin hayata geçirilip, nelerin hiç yapılmadığını, ihmal edildiğini görebilmek, yani uygulanan eğitim politikalarını deşifre etmek için eğitim konularını derinliğine anlamak akademi dünyası için olduğu kadar, eğitim düzenini hak temelli anlamak, eşitlik ve dönüştürme mücadelesi için de hayati önemdedir. Bu kitabın sistemin nasıl işlediğinin anlaşılması ve dönüştürülmesi mücadelesine katkıda bulunmasını diliyoruz.