Hedefsiz insan rotasız gemiye benzer. Başarmak ve yükselmek isteyen her insan öncelikle bir hedef belirlemek zorundadır. Hedefini açık ve net belirleyen bir insan her şeyden önce inanmak ve güvenmek zorundadır. Bu inanç ve güven duygusu o kişiye güçlü bir motivasyon sağlar. Hedefini belirgin biçimde ortaya koymuş birey kendini planlı ve programlı davranmaya zorlar. Büyük bir hedef aşamalı bir şekilde gerçekleşen küçük hedefler zincirinden oluşur. Bu zincirin halkalarının tamamlanabilmesi için planlı ve programlı olmak gerekir. Bir toplumun sahip olduğu kaynakların en değerlisi insan kaynağıdır. İnsan kaynağını verimli kullanma eğitimle mümkün olabilmektedir.
Eğitimin temel ve en önemli görevi ise kültürel değerleri yeni nesillere aktarıp, toplumsal devamlılığı, bütünlüğü sağlayarak bilimsel teknolojik gelişmelere bağlı kalıp kültürün gelişimini sağlayacak yeni bireyler yetiştirmektir. Eğitimin amacı, kişileri yaşadığı toplumun ve toplumun bağlı bulunduğu çağdaş dünyanın uyumlu bir üyesi haline getirerek onları çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyle donatılmış, sağlam ve iyi karakterli bireyler yetiştirmektir.
Toplumsal yaşamın sürekliliği, bir ülkede hakim olan eğitim programlarının o ülkede etkili olarak uygulanabilirliğine bağlıdır. Eğitimin toplum için önem taşıyan bu sorumluluğunu yerine getirmesi, öğretim programlarında öncelikli rolü olan amaçların ortaya konulması ve yaşama geçirilmesi ile mümkün olabilecektir.
Bu anlamda eğitim sistemi, toplumun ulusal ve evrensel değerlere uygun nitelik kazanmış birey yetiştirme görevini eğitim sisteminin öncelikli hedefi olarak görmek ve bu sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır. Hedef öğrenciyi başarıya götüren en önemli motivasyon kaynağıdır. Hedefe, ulaşmak için çaba gerekir. Bu çabayı uygun şekilde yönlendirebilen eğitimcilerin olması, öğrencinin hedefe ulaşmasını kolaylaştırır.
Bu kitapta; eğitim hedeflerinin oluşturulmasında temel belirleyicilerin neler olduğu, hedefler ve değerler ilişkisi, Bloom'un aşamalı hedef taksonomisi, hedef yazma ilkeleri, Bologna süreci, öğrenme çıktısı, dersler ve öğrenme çıktısı ilişkisi öğrenci iş yükü ve AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisi ile ilgili geniş bilgilere yer verilmiştir.
Özellikle öğretmen ve öğretmen adayları eğitim amaçlarını belirlerken zorluklar yaşamaktadır. Öğrenme ve öğretme sürecinin olmazsa olmazı öğrenenlerin kazanımlarını (hedeflerini) doğru belirleyerek iyi bir planlama yapmalarından geçmektedir.
Bu kitap, Bologna Süreci kapsamında eğitim amaçlarının belirlenmesi ve öğrenme çıktılarının hazırlanmasında öğretim elemanlarına yol gösteren bir kaynak olacaktır. Kitabın hazırlanmasında 10 yıllık KPSS tecrübem ve 30 yıllık üniversite öğretim elemanlığı deneyimim sonucu (Amerika, Danimarka, Hollanda, Kırgızistan, Kazakistan, İsveç, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, İtalya, Belçika, İran, İsviçre) gibi çeşitli ülkelerde verdiğim seminer ve derslerden elde edilen bilgiler sonucu hazırlanmış ve okuyuculara kaynak olarak sunulmuştur