Ülkemizde eğitim bilimleri alanı ile ilgili çalışmalar, 20. yüzyılın ikinci yarısının başlarından itibaren başlayıp günümüze kadar gelmiştir. 60-70 yıllık bir süre zarfında bu alanda yapılan çalışmalar, daha çok İngilizce literatürün Türkçeye çevrilmesi şeklinde devam edegelmiştir. Bu kadar bir zaman diliminin, bu alanla ilgili bir kültür oluşturmak ve artık kendimize özgü bir alanyazın yaratmak için yeterli olduğu düşünülmektedir. Yazar bu düşünce ile bu kitabı oluşturmayı ve yazmayı planlamıştır.
Bir alanyazın oluşturmanın belki de ilk koşulu, o alanın temel kavramlarını ortaya koyup, onları analiz etmektir. Yani alanla ilgili bir terminoloji oluşturmaktır. Bu kitapta, eğitim bilimleri alanyazınını oluşturmak adına, bu alanda ülkemizde oluşan kültür doğrultusunda saptanan kavramlar derinlemesine incelenip analiz edilmiştir. Bu bağlamda yabancı literatürden yararlanmadan, kavramların ülkemiz eğitimcileri tarafından nasıl algılandığı, nasıl yorumlandığı dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu açıdan bakılınca bu eser, özgün bir çalışmadır. Özgün olmasının yanında, terminoloji oluşturma adına da bir deneme çalışmasıdır.
Bu kitabın amaçlarından biri de alanla ilgilenen veya bu alanda çalışan her bireye fayda sağlayacak bir başucu eseri olmasına özen göstermektir. Bu anlamda öğretmen adaylarına, öğretmenlere, alan eğitimcilerine, eğitim bilimleri uzmanlarına ve uzman adaylarına alanın kavramlarını anlamlandırmaları açısından fayda sağlayacağına inanılmaktadır. Bu kitap terimleri kavramsal boyutta ele alıp, ezberlemeyi mümkün olduğu kadar ikinci plana itip, eğitimciyi kavram hakkında bilgi sahibi yapabilmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu kitap, eğitim fakültelerinde okutulan 'Eğitime Giriş' dersi için de bir kaynak kitap konumundadır. Bunun yanında KPSS'ye hazırlanan öğretmen adayları için eğitim bilimleri alanında da yararlanılabilecek bir temel kitaptır.
Eserin elden geldiğince öğretici olmasına ve kavramların anlaşılır bir dille ifade edilmesine özen gösterilmiştir. Bunun yanında bu kitap, alanla ilgili akademik çalışmalar yapacak araş'rmacılar için bir kaynak kitap konumundadır. Yazar için en hassas ve en önemli olan hususun, bu eserin geliştirilmeye ve olgunlaşmaya gereksinimi olduğudur. Bu bağlamda yapılacak yapıcı eleştiriler, bu çalışmanın geliştirilmesine ve olgunlaşmasına katkı sağlayacaktır.