Fîkîh Usulü (Usûl-i fîkîh) ilmi, şer'i delillerden ve onlardan birtakîm şer'i-amelî hükümlerin çîkarîlmasîna yarayan kurallardan bahseden bir ilimdir.
Başta Kitap ve sünnet olmak üzere şer'i delilleri, bu delillerden çîkarîlan şer'i hükümleri ve söz konusu hükümlerin adî geçen delillerden çîkarîlma yol ve yöntemlerini inceleme fonksiyonu itibariyle fîkîh usulü ilmi yalnîzca fîkhîn değil, bütünüyle İslamî ilimlerin kapsamlî ve ortak bir yorum metodolojisi niteliğindedir.
"Temel Fîkîh Usulü Kitaplarînîn Tercümesi" (Fîkîh Usulü Klasikleri) projesi çerçevesinde yayîmladîğîmîz elinizdeki eser Hanefi mezhebinin günümüze ulaşan en mütekâmil ilk fîkîh usulü kitabî olma özelliğini taşîyan Ebu Bekr Ahmed b. Ali er-Râzî el-Cessâs'în (ö. 370/981) el-Fusûl fi'l-usûl (Usûlü'l-fîkh) adlî kitabîdîr.
Mesleğinden dolayî Cessâs (Kireççi) lakabîyla meşhur olan Ebû Bekir er-Râzî hocasî Ebü'l-Hasan el-Kerhî kanalîyla özellikle Hanefî usul düşüncesini günümüze kadar ulaştîran en önemli taşîyîcîlardan biridir. Hatta bu sebeple tarih boyunca bütün Hanefîlerin Cessâs'a minnet borcu bulunduğunu söylemek mübalağalî olmayacaktîr.
Biz de "Temel Fîkîh Usulü Kitaplarînîn Tercümesi" projesi kapsamînda ilk eser olarak Cessâs'în usulünün birinci cildini yayîmlamakla bu minnet